Інформація для осіб, які переміщуютьcя з України
з супроводжуючими тваринaми.
(собаки, коти, фрetки).
Wytyczne Komisji Europejskiej dotyczące wdrażania systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności obejmujących dobre praktyki higieniczne i procedury oparte na zasadach HACCP, uwzględniając ułatwienia/elastyczność w zakresie wdrażania w niektórych przedsiębiorstwach spożywczych.
Grypa ptaków (AI - Avian influenza), d. pomór drobiu (FP - Fowl plaque), należy do chorób zwierząt listy OIE jako niezwykle zakaźna i zaraźliwa choroba wirusowa drobiu, która może powodować śmiertelność do 100%.
Chorobę wywołują niektóre szczepy podtypów H5 i H7 wirusa grypy typu A. (czynnik etiologiczny: wirus z rodziny Orthomyxoviridae, rodzaju Influenzavirus).
w sprawie planu bezpieczeństwa biologicznego.
Główny Lekarz Weterynarii apeluje do Rolników, właścicieli gospodarstwa utrzymujących świnie w obszarach objętych ograniczeniami w związku z ASF o jak najszybsze sporządzenie planów bezpieczeństwa biologicznego oraz ich zatwierdzenia u właściwego powiatowego lekarza.
Zatwierdzenie planu bezpieczeństwa biologicznego stanowi jeden z wymogów umożliwiających uzyskanie pozwolenia na przemieszczenie świń.
Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie opublikowania rozporządzenia Wykonawczego Komisji (UE) 2021/605 z 7 kwietnia 2021 r.
W związku z wejściem w życie rozporządzenia Wykonawczego Komisji (UE) 2021/605 z 7 kwietnia 2021 r. ustanawiającego szczególne środki zwalczania afrykańskiego pomoru świń Wielkopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii informuje o zmianach w zakresie wymogów, dotyczących bioasekuracji w gospodarstwach świń położonych na obszarach objętych ograniczeniami I, II, oraz III w przypadku przemieszczania przesyłek zawierających:
Zalecenia dla myśliwych wykonujących polowanie lub odstrzał sanitarny
Wielkopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii przypomina o obowiązku przestrzegania rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 stycznia 2020 r. w sprawie zasad bioasekuracji, jakie powinny być przestrzegane podczas polowania lub odstrzału sanitarnego oraz przy wykonywaniu czynności związanych z zagospodarowaniem zwierzęcia łownego z gatunku dzik.
Na obszarach objętych nakazami, zakazami lub ograniczeniami oraz innymi środkami kontroli lub ochronnymi, ustanowionymi w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń, zgodnie z przepisami o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt oraz przepisami Unii Europejskiej wydanymi w tym zakresie (obszar czerwony, niebieski i żółty):
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Chodzieży przypomina o obowiązku zgłaszania do powiatowego lekarza weterynarii miejsc, w których jest utrzymywany drób lub inne ptaki, z wyłączeniem ptaków utrzymywanych stale w pomieszczeniach mieszkalnych.
UWAGA! HPAI
wysoce zjadliwa grypa ptaków
Zasady, których należy przestrzegać w celu ochrony gospodarstwa przed wirusem zjadliwej grypy ptaków (HPAI)
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Chodzieży informuje,
że w związku z aktualną sytuacją epidemiologiczną dotyczącą rozprzestrzeniania się COVID-19 w Polskie, wszelkie materiały i informacje w ww. zakresie umieszczono na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii pod adresem https://www.wetgiw.gov.pl/inspekcja-weterynaryjna/koronawirus.
Na ww. stronie internetowej, w części odnoszącej się do Wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) (https://www.gov.pl/web/gis/covid-19-i-bezpieczeństwo-zywnosci-wytyczne-dla-przedsiebiorstw-sektora-spozywczego), dodano tłumaczenie materiału przygotowanego przez Główny Inspektorat Sanitarny w zakresie wytycznych dla przedsiębiorstw sektora spożywczego wraz z dodatkowym komentarzem odwołującym się do polskich przepisów.
Strona 3 z 4