Powiatowy Lekarz Weterynarii w Chodzieży informuje, że w związku z obowiązywaniem Rozporządzenia MR i RW z dnia 21 października 2010r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz.U. z 2021 r. poz. 2059 z późn. zm.) posiadacz zwierząt gospodarskich ma prawo ich uboju na terenie gospodarstwa na użytek własny.
:: :: ::
1. Zamiar ubicia bydła do 12 m-ca życia, owiec i kóz w wieku powyżej 12 miesięcy lub owiec lub kóz, które mają stały siekacz wyrżnięty z dziąsła właściciel zwierzęcia musi zgłosić pisemnie powiatowemu lekarzowi weterynarii na 48 godziny przed ubojem na adres:
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Chodzieży
ul. Paderewskiego 2, 64-800 Chodzież
tel. +48 67 28 29 688, fax. +48 67 28 10 401
2. Zamiar ubicia świni należy zgłosić powiatowemu lekarzowi weterynarii na 48 godziny przed ubojem, tylko w przypadku świni zgłoszenie można zrobić telefonicznie +48 67 28 29 688, mailową (Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.) bądź na adres wyżej podanego inspektoratu.
W/w zgłoszenia są bezpłatne!
Przy zgłoszeniu należy podać następujące dane:
Wzór zgłoszenia zamiaru ubicia świni
Badania na włośnie mięsa świń i nutrii poddanych ubojowi na terenie gospodarstwa oraz mięsa dzików odstrzelonych z przeznaczeniem na użytek własny są obowiązkowe. Urzędowi lekarze weterynarii przeprowadzający badanie mięsa zwierząt rzeźnych na terenie gospodarstwa.
Na posiadaczu zwierzęcia, który dokonał uboju w gospodarstwie ciąży obowiązek zagospodarowania na własny koszt materiału szczególnego ryzyka (SRM) poprzez zgłoszenie i oddanie za pokwitowaniem do zakładu utylizacyjnego.
Materiałem szczególnego ryzyka w wypadku cieląt (do 6 miesiąca życia) są:
Materiałem szczególnego ryzyka w wypadku owiec i kóz (do 12 miesiąca życia) są:
Materiałem szczególnego ryzyka w wypadku owiec i kóz (powyżej 12 miesiąca życia) są: