Get Adobe Flash player

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Chodzieży informuje, że w związku z obowiązywaniem Rozporządzenia MR i RW z dnia 21 października 2010r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz.U. z 2010 r. Nr 207 poz. 1370) posiadacz zwierząt gospodarskich ma prawo ich uboju na terenie gospodarstwa na użytek własny.

 :: :: ::

1. Zamiar ubicia cielęcia do 6 m-ca życia, owcy i kozy właściciel zwierzęcia musi zgłosić pisemnie powiatowemu lekarzowi weterynarii na 24 godziny przed ubojem na adres:

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Chodzieży
ul. Paderewskiego 2, 64-800 Chodzież
tel. +48 67 28 29 688, fax. +48 67 28 10 401

Wzór zgłoszenia do pobrania  pdf1.png

2. Zamiar ubicia świni należy zgłosić powiatowemu lekarzowi weterynarii na 24 godziny przed ubojem, tylko w przypadku świni zgłoszenie można zrobić telefonicznie +48 67 28 29 688, mailową (Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.) bądź na adres wyżej podanego inspektoratu.

W/w zgłoszenia są bezpłatne!

Przy zgłoszeniu należy podać następujące dane:

  • Imię i nazwisko oraz adres posiadacza zwierząt poddawanych ubojowi;
  • Numer identyfikacyjny zwierzęcia lub zwierząt podawanych ubojowi
  • Miejsce i termin uboju
  • Imię i nazwisko oraz adres osoby uprawnionej do przeprowadzania uboju;
  • Imię i nazwisko lekarza weterynarii przeprowadzającego badanie mięsa.

Wzór zgłoszenia zamiaru ubicia świni   pdf1.png

Badania na włośnie mięsa świń i nutrii poddanych ubojowi na terenie gospodarstwa oraz mięsa dzików odstrzelonych z przeznaczeniem na użytek własny są obowiązkowe. Urzędowi lekarze weterynarii przeprowadzający badanie mięsa zwierząt rzeźnych na terenie gospodarstwa.

Na posiadaczu zwierzęcia, który dokonał uboju w gospodarstwie ciąży obowiązek zagospodarowania na własny koszt materiału szczególnego ryzyka (SRM) poprzez zgłoszenie i oddanie za pokwitowaniem do zakładu utylizacyjnego.

Materiałem szczególnego ryzyka w wypadku cieląt (do 6 miesiąca życia) są:

  • migdałki,
  • jelita od dwunastnicy do odbytnicy,
  • krezka,
  • stałe odpady powstające przy uboju i obróbce poubojowej mające kontakt z SRM.

Materiałem szczególnego ryzyka w wypadku owiec i kóz (do 12 miesiąca życia) są:

  • jelito biodrowe,
  • śledziona,
  • stałe odpady powstające przy uboju i obróbce poubojowej mające kontakt z SRM.

Materiałem szczególnego ryzyka w wypadku owiec i kóz (powyżej 12 miesiąca życia) są:

  • czaszka łącznie z mózgiem i gałkami ocznymi,
  • migdałki,
  • jelito biodrowe,
  • śledziona,
  • stałe odpady powstające przy uboju i obróbce poubojowej mające kontakt z SRM.

b_200_150_16777215_00_images_ibb_ibb8.jpg

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii
o stwierdzeniu 1 ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu w 2019 r.
 

Główny Lekarz Weterynarii informuje, że w dniu 31 grudnia 2019 r. w godzinach popołudniowych potwierdzono wystąpienie pierwszego w 2019 r. ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8 w gospodarstwie, w którym utrzymywano 12089 indyków, na podstawie wyników badań otrzymanych z krajowego laboratorium referencyjnego ds. grypy ptaków, tj. Państwowego Instytutu  Weterynaryjnego - Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach.

więcej informacji...